Pigmentvlekken

Pigment wordt aangemaakt door pigmentcellen die in de diepere huidlagen zitten. De huidskleur wordt voornamelijk bepaald door de grootte en aantal van melanine (pigmentkorrels) in de huid. Wanneer dit proces verstoord wordt kunnen er ophopingen van melanine oftewel pigmentvlekken ontstaan. U kunt bij Sya Skin Clinic terecht voor een professionele pigment behandeling uitgevoerd door specialisten op dit gebied. Wilt u hier een afspraak voor maken of heeft u vragen over het onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Andere oorzaken van pigmentatie zijn: zonschade, het gebruik van de anticonceptiepil, cosmetica, medicijnen en door ziekte. De grootte van pigmentvlekken kan variëren van kleine puntjes tot grote, opvallende donkere vlekken. Pigmentatie kan zowel in de opperhuid als in de lederhuid plaatsvinden, een combinatie van beide is ook mogelijk.

Welke pigment behandeling heb ik nodig?
Voordat een pigmentbehandeling plaats kan vinden, zal er eerst een intakegesprek en een huidscan plaatsvinden. In dit gesprek zal er geïdentificeerd worden met wat voor soort pigmentatie de patiënt te maken heeft. De behandeling zal vervolgens afgestemd worden op het soort pigmentvlekken en de grootte, hardnekkigheid en de locatie van de pigmentatie. Vervolgens zal er één van onderstaande vier behandelingsopties of voor combinatietechnieken gekozen worden.

Nazorg bij pigment behandeling
De nazorg is bij een pigmentbehandeling erg belangrijk. Een goede nazorg voorkomt namelijk ongewenste complicaties en zorgt voor een mooier eindresultaat. Voor een medische peeling, lasertherapie, cosmelan behandeling en microneedling is het belangrijk dat hitte vermeden wordt in de eerste 48 uur na de behandeling. Intensief sporten en hittebronnen, zoals sauna’s of hete douches, moeten ook na de 48 uur achterwege gelaten worden. Bovendien is blootstelling aan de zon niet aan te raden. Dit geldt tot minimaal twee weken na de behandeling. Om de huid goed te beschermen tegen de zon is het gebruik van zonnebrandcrème aan te raden. Bij vervelling van de huid moet de huid met rust gelaten worden en alleen ingesmeerd worden met een hydraterende crème. Ook moeten bepaalde huidproducten vermeden worden.

Een pigment behandeling bij Sya Skin Clinic
Bij Sya Skin Clinic zetten we ons volledig in om u goed voor te bereiden op onze behandelingen, zodat u zich veilig en vertrouwd voelt in onze kliniek. Wij hechten er veel waarde aan dat u al uw vragen over onze pigmentatie behandeling of andere behandelingen aan ons kunt stellen.

Vergoeding pigmentatie behandeling
In bepaalde gevallen kan huidtherapie vergoed worden, afhankelijk van de situatie. De hoogte van de vergoeding voor huidtherapie verschilt per zorgverzekeraar en is afhankelijk van het soort behandeling en uw specifieke verzekeringspakket. Veel van onze behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering, zoals acnebehandelingen, camouflagetherapie en laserontharing bij overbeharing in het gelaat.

Waarom Sya Skin Clinic?
Bij Sya Skin Clinic bent u verzekerd van hoogwaardige en veilige huidtherapieën. Dat de patiënt vertrouwen heeft in het gehele behandelproces en in ons is hierbij van essentieel belang. Sya Skin Clinic is daarom gericht op het winnen van het vertrouwen van patiënten en het aanbieden van de meest geschikte behandeling. Om hoogwaardige behandelingen te kunnen garanderen, wordt uitsluitend gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur. Bovendien beschikken onze huidtherapeuten over voldoende expertise om u te begeleiden bij alle soorten behandelingen. Al onze huidtherapeuten zijn daarom ook aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Er zijn verschillende soorten pigmentatie bekend. De soort pigmentvlekken bepalen onder andere welke pigment behandeling de patiënt nodig heeft. Er zijn:

  • Donkere vlekken: een pigmentstoornis die is ontstaan als gevolg van een huidziekte of huidbeschadiging, zoals acne en eczeem. Een litteken pigment behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld lasertherapie of peeling.

  • De zonnehals: roodbruine pigmentvlekken aan de zijkant van de hals.

  • Zwangerschapsmasker: bruine verkleuringen op het voorhoofd, jukbeenderen of bovenlip.

  • Ouderdomsvlekken: pigmentvlekken op het gezicht, decolleté en handen door overmatige blootstelling aan de zon.

  • Sproetjes: bruine pigmentvlekken van goedaardige aard. Vaak bij mensen met een lichtere huidskleur.

  • Egale pigmentvlekken: pigmentatie dat onschuldig van aard is en al vroeg aanwezig is.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een symmetrische donkere verkleuring van de huid die ontstaan na hormonale schommelingen. Zo kan het ontstaan na of tijdens een zwangerschap, bij het gebruik van anticonceptie of hormoonmedicatie. De pigmentvlekken liggen vaak dieper in de huidlagen en komen voornamelijk voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Deze pigmentvlekken zijn over het algemeen moeilijker te behandelen. Cosmelan of dermamelan is een zeer effectieve behandeling tegen hardnekkige pigmentaties. Onze huidtherapeuten zullen samen met u een geschikt behandelplan opstellen voor het verwijderen van de donkere verkleuringen.

Lentigo (ouderdomsvlekken)

Een lentigo is een veel voorkomende donkere verkleuring van de huid in het gelaat en handruggen. Deze huidafwijking wordt vaak gezien bij de lichtere huidtypes die veel aan zonlicht hebben blootgestaan zonder (of te weinig) bescherming met een zonnebrandcrème. Daarom kunnen ouderdomsvlekken ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Vaak zijn deze onschuldig en goedaardig, wanneer de vorm en kleur veranderd kan het zich kwaadaardig ontwikkelen naar een melanoom (huidkanker). Een lentigo kan veilig en effectief met onze laserapparatuur Elite IQ verwijderd worden.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Post inflammatoire hyperpigmentatie komt voor op de plaatsten waar er bijvoorbeeld een ontsteking heeft plaatsgevonden. Deze huidprobleem wordt vaak gezien bij de donkere huidtypes. Nadat een ontsteking is verdwenen (een puist bijvoorbeeld) kan de verkleuring langzaam wegtrekken, maar vaak blijven deze vlekken voor een lange periode zichtbaar.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken verschijnen wanneer er meer pigment in de huid aanwezig is. Een teveel aan pigment kan ontstaan doordat de huid aan te veel zonlicht blootgesteld wordt. Sommige pigmentvlekken zijn aangeboren, terwijl andere later in het leven ontstaan. Soms ontstaan de vlekken onder invloed van hormonen na de zwangerschap. Dit type pigment wordt ook wel een zwangerschapsmasker (melasma) genoemd.

Behandelingen bij pigmentatie;

Cosmelan pigmentatie behandeling

Bij een Cosmelan pigmentatie behandeling wordt een masker door een huidtherapeut aangebracht, die in acht á twaalf uur zal intrekken in de huid. De maskers zullen hun werk doen op verschillende stadia van het pigment. De patiënt draagt het masker naar huis en dient dan zelf het masker na de afgesproken tijd te verwijderen. Voor meer informatie over deze behandeling, raadpleeg deze pagina.

Microneedling

Bij microneedling worden microkanaaltjes in de huid gemaakt. Hiervoor worden zeer kleine naaldjes gebruikt. Het lichaam zal vervolgens nieuwe cellen aanmaken voor een egale teint van de huid. Meer informatie over de microneedling behandeling vindt u op deze pagina.

Medische peeling

Met een peeling behandeling kunnen oppervlakkige en dieper gelegen pigmentvlekken goed behandeld worden. Met medische peeling worden er bepaalde zuren op de huid aangebracht. De huid zal als resultaat gaan exfoliëren en pigmentcellen worden afgebroken en afgeremd waardoor de vlekken zullen verminderen. Wilt u meer weten over deze behandeling, lees het op deze pagina na.

Laser pigment behandeling

Wanneer het pigment oppervlakkig ligt in de huid, dan biedt een laser pigmentbehandeling meer uitkomst. Lasertherapie behandelt bijvoorbeeld ouderdomsvlekken bij de lichtere huidtypes zeer goed.

Get your best skin, at SYA SKIN CLINIC